torstai 9. lokakuuta 2014

Kuulumisia

Ajattelin tulla päivittelemään kuulumisia, edellisen postauksen kommenttiboxissa kerroinkin jo missä mennään tämän minun sairastelun suhteen.
Pääsin pois sairaalasta tiistaina, tietty antibioottien kanssa. Olen sairaslomalla vielä ensi viikon keskiviikkoon asti, ihan hullua olla näin kauaa aikaa pois töistä! Mutta mikään normaali flunssa tämä ei olekaan ollut, silloin alussa epäiltiin keuhkokuumetta ja mitään lopullista vahvistusta taudilleni en saanut. Olen siis siinä uskossa, että sitä keuhkokuumetta minä tässä vielä sairastelen pois. Onneksi kuume on ollut jo pari päivää poissa, saa pysyäkin pois. Voimat on kyllä loppu, ihan tarpeeksi liikuntaa kun käy hakemassa alakerrasta ruokaa tänne yläkertaan. Meillähän on remppa alakerrassa pahasti kesken, joten siellä ei voi oleilla ollenkaan, valtakuntaani ja elinaluettani on siis tällä hetkellä vain makuuhuone. Onneksi täällä on telkkari ja tämä on iso makuuhuone. :)

Sairaalassa en ole koskaan aiemmin ollut, siis syntymäni jälkeen. On se vaan niin jotenkin masentavaa olla siellä, vietin siellä siis vähän vajaa 5 päivää. Henkilökunta oli suurimmaksi osaksi tosi mukavaa ja palvelu pelasi mutta silti halusin vain koko ajan pois sieltä. Ruokaa tuli syötyä paljon, enemmän mitä kotona tulee syötyä. Harvoin jaksoin syödä lautasen loppuun, varsinkaan kipeänä se ruoka ei mene alas normaaliin tahtiin. Yksi hoitaja olikin vihainen, kun tuli hakemaan tarjotinta pois ja en ollut syönyt kaikkia ruokia. Hän oli lisäksi siinä mielessä aika ärsyttävä, että hän tiesi minun (ja myös huonekaverini) olevan suomea puhuvia, niin hän vain puhui meille ruotsia. Niin siis tuolla keskussairaalassahan pääkieli on ruotsi (Vaasassa kun asustellaan), sen kyllä huomasi. Muut hoitajat kyllä puhui minulle suomea, paitsi tuo yksi.

Otin kuvaa yhdestä annoksestani, ihan hyviä nuo ruoat oli siis..sitä oli vaan niin paljon.


Yleensä tarjotin tultiin hakee noin 20 min. päästä pois, siinä ajassa tuon määrän syöminen on mielestäni aika haastavaa. Mieheltäni se voikin onnistua mutta minulla tihkaisi. :)

Kävin tietysti tuolla sairaalassa lääkärinkin vastaanotolla, tämä mieslääkäri päätti ottaa puheeksi kanssani lihavuusleikkauksen. Olin, että kiitos vain mutta kiitos ei todellakaan. Jos ihmisellä on ylipainoa mutta hänellä ei ole sairauksia, tykkää liikunnasta ja pyrkii syömään hyvin, niin minä en ainakaan näe syytä mennä sellaiseen leikkaukseen. Minä kun en muutenkaan syö suuria määriä ruokaa kerrallaan ja en ole koskaan ollut mikään tunnesyöppö. Minulla (ja suvussani) vain on näitä geenejä, jotka aiheuttaa ylipainoa.
Raskaus on mennyt myös hyvin, ainakin tähän asti. Kaikenlaisia riskejähän meillä pullukoilla on raskauden aikana mutta minä en ole niistä ainakaan kuullut, siis lähipiirissäni ei ole mitään negatiivisiä kokemuksia.

Laitan tähän vielä kuvaa tuosta hienosta sairaalahuoneesta, jossa oleskelin sen vajaa 5 päivää.


Laitan muuten tilaamani ruskeat saappaat myyntiin tuonne blogikirppiksen puolelle vielä tänään. Olkaa kuulolla siis! :)

19 kommenttia:

 1. Hhaha, naurattaa tuo lääkärin kommentti tuosta lihavuusleikkauksesta :D Mihinköhän sinä sitä tarvitsisit? :D nuore ja terve ihminen, jos on vähä enemmän pehmytkudosta niin so what niin kauan kun itse tietää olevansa hyvässä kunnossa ja jaksaa hyvin arjessa eikä ole siitä johtuvia sairauksia! Kiva että olet paremmassa kunnossa. Tuo Vaasan keskussairaalan touhu on kyllä käsittämätöntä, oon ite joutunut asioimaan siellä perheeseeni liittyen, ja aina on tuo kieliongelma, hitsi vie.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuui kyllä, että olisi ihan toisessa maassa kun oli tuolla sairaalassa. Mutta niinhän se on muutenkin täällä Vaasassa, kaupungilla kuulee melkein enemmän ruotsia. :D Toivottavasti saan suomen kielistä palvelua, kun menen sinne synnyttämään!

   Poista
 2. Mun mielestä on outoa käytöstä lääkäriltä, että ihminen on hoidettavana keuhkokuumeen vuoksi ja aletaan ehdotella lihavuusleikkausta. Jopa ehkä vähän asiatonta käytöstä... Vähän sama, kun menis silmälääkäriin ja sanottais, että katsotaanpa sitä peräpäätä :D

  Mielestäni nuoren terveen ihmisen, joka kantaa itse itsensä ei ole mitään syytä hakeutua lihavuusleikkaukseen. Sen jälkeen ei tuskin ole normaalia elämää enää. Eri asia on sairaanloisen lihavat, joilla on jokin vakava sairaus johtuen ylipainosta eivätkä pysty esim. liikkumaan omin avuin.

  Sairaala on kyllä semmonen paikka, että siellä tuntee ittensä vielä sairaammaksi. Mun mielestä sairaala sairastuttaa, aikakin psyykkisesti lisää. Ikävä paikka kaikenkaikkiaan. Osastolta haluaa jo ekan tunnin jälkeen kotiin.

  Toivuhan nyt rauhassa ja muista, että keuhkokuumeen jälkeen olo saattaa olla kuukaudenkin heikko. Näin ainakin itsellä muutama vuosi sitten. Pitää antaa kropalle aikaa palautua.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin mielestä leikkaus on aiheellinen sellaisille ihmisille, joille on tullut sairauksia ja esimerkiksi liikkuminen on ylipainon takia vaikeaa. Minulla ei ole sellaisia vaivoja, vaikka olenkin raskaana ja massu kasvaa. Tämä raskaus on mennyt hyvin, koska painoa ei ole tullut tähän mennessä vasta kuin pari kiloa. :)

   Poista
  2. Olen samaa mieltä! Sinä olet terve ja nuori - nämä asiat eivät koskaan tule muuttumaan ja sikäli lihavuusleikkaus on täysin perusteeton kohdallasi.

   Poista
 3. törkeetä :D kaikkien pitäis olla luikkuja! onpa karsea huone ollut ..tuolla ainakin itse sekoisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sitten tämä maailma olisi varmaan täydellinen, jo saataisiin kaikki normaalipainoisiksi. :D Uskallan väittää, että mini ylipainoinen on paljon onnellisempi kuin normaalipainoinen. Elämässä on niin paljon muutakin kuin paino.

   Poista
 4. Minusta tuo lääkärin esille ottama asia voisi toimia sinulle tarpeellisena herätyksenä koska kuvista päätellen ja todennäköisesti painoindeksin perusteella olet todella reilusti ylipainoinen. Eli syöt enemmän kuin kulutat, vaikka yrität perustella asiaa geeneillä. Kaksikymmentä vuotta eteenpäin jolloin olet käsittääkseni vasta vähän yli 50, sinulla on nivelet tohjona ja muutakin kremppaa ellei paino tipu. Sitä tosiasiaa ei xxxxl- tunikoilla eikä meikeillä pysty estämään. Tuskin se lääkäri sinulle siitä leikkauksesta ihan huvikseen puhui, eikä varmasti ehdota sellaista potilaalle ellei indikaatiota ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai lääkäri ottaa asian esille, kun tuijottaa vain painoindeksi (joka on vanhentunut käsite). Katsoin jokin aika sitten dokumentin telkkarista, jossa todettiin geeniperimän vaikuttavan painoon. Eikö sinulla ole yhtään sellaista kaveria tai tuttavaa, joka voi syödä mitä vain lihomatta? Minulla ainakin on, heille liikunta on myös vieras käsite. Painoindeksi ei tee minusta onnellista, tykkään toki liikkua ja syödä terveellistä kotiruokaa. Jos paino ei laske, niin ala sitä murehtimaan. Oletko itse onnellinen?

   Poista
  2. Olen onnellinen. Lievästi ylipainoinen, pituus yli 170, vaatekoko 46. Arvelisin kohdallasi ettei lääkäri tuijottanut vain painoindeksiä vaan kokonaisuutta. Olet kaikilla kriteereillä arvioituna todella ylipainoinen. Lääkäri varmaan ajatteli sinun tulevaisuuttasi ja vaikka nyt nuorena koetkin voivasi hyvin ja jaksat liikkua ja harrastaa, niin 10-20 vuoden kuluttua tilanne voi olla toinen, koska noin suuri ylipaino vaikuttaa sydämen kuntoon ja tuki- ja liikuntaelimistöön. Sinun sijassasi olisin asiasta huolissani, vaikka vielä ei vaivoja olekaan. En usko että lääkäri tarkoitti loukata. Minulla on monenkokoisia ystäviä, yksi aika lailla sinun kokoisesi, ja hänelle on nyt suositeltu lihavuusleikkausta koska lonkat ja polvet ovat pettäneet. Tykkään itsekin herkutella mutta en aio enää lihoa kokoon 52 jota aiemmin käytin, tämä päätös on nyt pitänyt yli viisi vuotta.
   En tarkoittanut loukata sinua, mutta jos rehellinen olen, niin lääkärin asemassa olisin itsekin ottanut asian kanssasi esille.

   Poista
 5. Minun täytyy valitettavasti olla edellisen anonyymin kanssa samoilla linjoilla. Olet todella kaunis nainen, mutta tosiasia on, että noinkin runsas ylipaino ei koskaan ole terveellistä.

  Kun puhutaan ns. terveistä ylipainoisista, tarkoitetaan yleensä sinne lievän ylipainon alueelle sijoittuvia, hiukkasen pyöreitä henkilöitä. Tuollaisesta ylimääräisestä taakasta ei ole elimistölle välttämättä minkäänlaista haittaa, jos elintavat ovat muuten kunnossa. Silloin kun ylimääräistä rasvamassaa on kertynyt näinkin paljon kuin sinulla, on keho aina sairas, aineenvaihdunta ja muut mekanismi eivät toimi kuten terveellä ihmisellä. Tätä ei tosiaan näteillä tunikoilla korjata, kuten kaimani tuossa ylempänä hyvin totesikin.

  Minusta on väärin sanoa lääkärin toimintaa asiattomaksi, hänhän on ainoastaan sinun ja tulevan lapsesi puolella tässä asiassa. Se, onko lihavuusleikkaus oikea ratkaisu tilanteeseen, onkin sitten aivan toinen juttu. Uskoisin, että lääkärin tarkoitus oli tosiaan ainoastaan herätellä sinua ymmärtämään tilanteen vakavuus ennen kuin on liian myöhäistä.


  Ps. Sä oot fiksu nainen, älä tee itseäsi naurunalaiseksi "lihavuusgeeni" -puheilla. Ihminen laihtuu syömällä, ei syömättömyydellä. Minulle (n. 65kg, painoindeksi 21) tuon sairaala-annoksen koko on täysin normaali, päivässä syön yleensä kaksi tuota kokoluokkaa olevaa lämmintä ruokaa + välipalat ja iltapalat. Jos nämä ruoka-asiat tuntuvat sinusta vaikeilta hallita yksin, suosittelen hakeutumaan ammattilaisen ohjaukseen. Sulla on vaan tää yks elämä, se on paljon kivempi elää terveessä kehossa, eikös? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ks. edellinen vastaus. Minä olen terve, vaikka minulla onkin ylipainoa. Normaali paino ei ole tae millään tavalla terveydelle, vai etkö sinä tunne yhtään normaalipainoista ihmistä, joilla on joku sairaus??

   Poista
  2. Minulla on laiha urheilijaystävä, joilla on korkea kolesteroli ja laiha korkean verenpaineen omaava ystävä. Minä lihava, kolesteroli unelma ja verenpaine liian matala...Etta aina ei mee nallekarkit tasan :) Normaalipaino ei todellakaan ole tae terveydelle eikä lihavuus varmuus sairaudelle.

   Poista
 6. Mun mielestä puheet ylipainosta ja sen vaaroista on ymmärrettävät kyllä raskaana (vaikka ei kyllä edelleenkään liity keuhkokuumeeseen, mutta ehkä lääkäri halusi puhua yleistilanteesta), mutta että ensimmäisenä ehdotuksena lihavuusleikkaus... Mun mielestä sen pitäisi olla ihmisen viimeinen vaihtoehto. Kun esim. sairaaloillakin on erilaisia laihdutusryhmiä, jos ei itsekseen onnistu. Siksi ihmetyttää puheet lihavuusleikkauksesta heti ja tässä yhteydessä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eiköhän tuo leikkaus ole se viimeinen mahdollisuus. Esimerkiksi Vesa-Matti Loirille se oli varmasti oikea ratkaisu.

   Poista
  2. Keuhkokuumehan on yleinen erittäin huonokuntoisilla. Sikäli en nyt ymmärrä näitä kommentteja ettei lihavuus liittyisi keuhkokuumeeseen mitenkään. Muutenkin olisin vain tyytyväinen että sinuun on potilaana keskitytty noin paljon, eikä vaan heitetty reseptiä kouraan. Meinaatko että jos meet flunssan takia lääkäriin, ei ole asiallista puuttua alkoholinkäyttöön jos potilas haisee viinalta? Ihan yleisestikään en tiedä miksi ns. loukkaantua lihavuusleikkausajatuksesta. Eikä tarvi olla mitään liitännäissairauksia, vaan korkea RISKI niihin.

   Poista
  3. Mistä ihmeestä tuollaisen keksit, että se oli huonokuntoisten sairaus? Äitini sairasti ihan samaa tautia ja on kyllä normaalipainoinen ja hyväkuntoinen, että siinä sinyn teoriasi meni jo metsään. Lisäksi tiedoksesi, että ylipainoiset voivat olla hyväkuntoisia, kun liikkuvat kuten minä. Juuri oli oli tästäkin aiheesta keskustelu tv:ssä, sinun olisi syytä ollut se katsoa. ;)

   Poista
  4. "Keuhkokuumehan on yleinen erittäin huonokuntoisilla." ei mitenkään sisällä ajatusta etteikö sinun hyväkuntoinen äitisi olisi voinut sairastaa keuhkokuumetta. Samoin kuin tupakoimaton ihminenkin voi sairastua keuhkosyöpään. Lue nyt vaikka tästä heti eka lause http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo20351&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=

   Poista
 7. Ei se lihavuus kyllä geeneistä johdu. Voi niillä toki olla osuutensa, mutta oleellisin asia on se mitä suustaan alas laittaa + liikunnan määrä.
  Ei lihavuusleikkausta ilman "oikeaa" syytä ehdoteta.

  VastaaPoista